Sparring og vejlednings-samtaler: hverdagslivet med allergi - fokus på mestring og trivsel

)Sparring og vejledning – for forældre til børn med fødevarereaktioner

Samtale omkring emner i relation til fødevarereaktioner og særlige kosthensyn. Vi sætter fokus på det som fylder hos Jer. Det kan være praktiske spørgsmål og andet, som er rart at få vendt fra forskellige vinkler. Det kan også være meget lavpraktisk i forhold til institution og dagligdag. Jeg kan komme med input til jer, hvis samarbejdet med institutionen ikke glider helt som ønsket.

I slutningen af samtalen finder vi fokus-punkter I kan tage med videre. Efter samtalen sender jeg materiale, opskrifter med mere, som I kan arbejde videre med.  Vi aftaler dato for opsamling eller ny tid, såfremt i ønsker det.

Hvordan foregår det?

Skriv en mail eller sms til mig om at I ønsker at booke tid til en samtale, derfra finder vi tid til en dag. Jeg sender Jer inden samtale nogle spørgsmål, som I besvarer inden samtalen. Info@allergi-liv.dk, mobil: 40917285

Hvad kan sådan en samtale hjælpe Jer med?

 Jeg kan hjælpe jer med at finde vej i at håndtere særlige kosthensyn i hverdagen. Jeg lytter til JERES historik og udfordringer og kommer med input til disse. Jeg deler også nogle af mine erfaringer, hvor de kan være relevante i forhold til jeres situation.

Vi taler om hvad der findes af viden og forskning omkring børn, familier og fødevarereaktioner, ligesom vi taler om mestring og kommunikation og hvad det har af betydning for barnet og jer som familie. Alt sammen med til at ruste jer og finde styrke, viden og handlemuligheder –  både for jer som forældre men også for Jeres barn eller unge.


Nogle eksempler på temaer og fokus-punkter og tematikker kan være:

Helt ny med kostomlægning og allergi         

Her har vi fokus på den helt nye situation, som kan være ekstremt stress-fyldt afhængig af sværhedsgraden og symptom-historik hos barnet. Dette er et tillæg til den vejledning i får hos anden fagpersonale, fx allergi-center, egen læge, andre ernærings-fagpersoner. Planen og behandlingen I får derfra, følger I naturligvis, og det jeg kan bidrage med, er at få det hele ind i et praktisk hverdags-perspektiv. 

Bare det at købe ind, kan give enorme udfordringer: Ingrediens-labels læsning, hvordan ved jeg hvad der er i? Hvad er sikkert at købe? Hvor finder jeg glutenfri melsorter? Hvad erstatter jeg æg i pandekager med? Hvad gør vi til fødselsdage? Hvordan informerer vi børnehave, skole? Det vi kunne kalde tusindvis af praktiske udfordringer som står i kø.

Jeg hjælper jer med at få overblik over det hele. Hvor I skal sætte ind og hvad der er vigtigst i starten. Sikkerhed og tryghed er altafgørende for jer og barnet. Vi taler også om den praktiske del i forhold til madlavningen.

Samtalen kan også dreje sig om information i institutioner:

Hvordan informere i andre, fx klassens forældre eller børnehaven?

Hvis samarbejdet med institutionen føles ”anspændt” eller det er svært at få en samtale omkring jeres behov, sætter vi spot på det og finder veje ind. Vi kan også her tage afsæt i andre case-eksempler, som jeg har arbejdet med og som kan give bud på nogle muligheder til jeres situation også.

Vi kan tage afsæt i nogle af mine informations-redskaber som støtte til denne del men det er ikke en forudsætning.

Mestring og sociale færden: børnehave + skolealderen:    

Her kan der for eksempel være konkrete problematikker:

Barnet er blevet drillet med sin fødevareallergi, hvordan kan det håndteres og hvor kan I sætte ind for at forebygge dette yderligere?

Uddelinger i klassen er også et knudepunkt, som mange tumler med. Hvordan kan I hjælpe jeres barn i denne situation?

Udenfor-følelser for børn med et særligt kostbehov – er en stor bekymring for mange forældre. Og en reel følelse for børnene. Hvordan kan vi hjælpe os selv og barnet med dette?

Jeg præsenterer jer for info-modellen, som jeg arbejder med. I kan bruge den frit som I vil bagefter, som inspiration eller mere direkte.

Mad-glæde med fødevareallergi:

Hvordan hjælper vi børnene til at finde mad-glæde på trods af, at der er noget de ikke kan tåle? Hvordan kan vi balancere mellem kontrol/sikkerhed og frihed? Hvordan har vi det selv, som forældre med barnets fødevareallergi – og hvorfor er det vigtigt – også -at sætte spot på denne del?

Unge og teenagere med fødevarereaktion og særlige kosthensyn:

Nye udfordringer! Det at være anderledes kommer til at fylde på en ny vis. Det sociale liv ændres på flere måder. At turde være den man er. Hvilke ressourcer har barnet, NETOP fordi det har et særligt kostbehov. Vi taler også her om kommunikation og praktiske muligheder/veje ind.

 

 

 

Sociale arrangementer, familie og venner – Hvad er på spil?

Vi vender alt det der kan røre sig her, både praktisk, socialt og psykisk, når vi færdes med andre og har særlige kost-behov med os.

Spise ude? Cafe og restaurant. Her er det individuelt: For nogle er det at spise ude helt udelukket nogle år, da risikoen er alt for høj. For andre kan det lade sig gøre på velkendte steder. For andre igen er det ikke det store problem. På et tidspunkt kan ønsket om at spise ude ”vokse”, og så kan man se på: Hvad og hvordan kan det lade sig gøre? Jeg arbejder med et ”Der er altid noget jeg kan”- kort/mindset. Det taler vi om i denne samtale.

Ind i mad-fællesskaber, selvværd og selvtillid:

Hvordan kan vi hjælpe børn med fødevare-allergi ind i mad-fællesskaber. De små ting der tæller, praktiske ”smutveje” og andet vender vi her. Hvorfor er det at arbejde for fælles-spise-oplevelser så vigtigt? At få sådanne oplevelser en gang imellem, kan være utrolig vigtigt for barnets oplevelse af sin situation.

Hvor mange samtaler er gavnlige for os?

Det afhænger naturligvis helt af hvad jeres situation, udfordringer og ønsker er. Ofte vil det være fint med flere samtaler, men nogle gange kan en session være en afgørende forskel alene.

Jeg følger altid op med en mail til jer med resume af vores samtale og forskelligt materiale i kan bruge i tiden derefter.

Hvordan booker jeg/vi tid?

I sender en mail til info@allergi-liv.dk eller sms

Vi aftaler nærmere derfra, og I får efter vi har fundet en dag til samtalen, en mail fra mig med spørgsmål.

Pris pr samtale 45 min- 1 time:  650 kroner (plus opfølgende materiale og redskaber)

Kortere opfølgende samtale eller arbejde med kommunikations redskaber eller andet til Jer: 400 kroner