Om opskrifterne på Allergi-liv

Her er lidt om min tilgang til mad og opskrifter her på siden

Der er mange steps i at være forældre i et køkken, hvor al kosten eller dele af kosten skal tilpasses et eller flere børn eller en hel familie’s behov for særlig kost. Og vi er lige så forskellige i et køkken, som på andre om områder. Jeg prøver at indtænke dette i mine opskrifter og tilgange.

ALLE MINE DAGE MED ALLERGI-MAD

Lad mig sige det som det er, jeg har stået, indviklet i mange mislykkede retter, bagværk og eksperimenter, og indimellem sprang tårerne over at det skulle være så besværligt at få til at lykkes! Indimellem gør jeg det stadig – der er ikke noget perfekt køkken over mit køkken.

Til gengæld har jeg også oplevet fantastiske stunder, hvor jeg fik noget til at lykkes – den første gode pandekage uden æg, mælk, gluten. Kagen ”alle kunne lide”. Klassekammeraterne i min datters klasse der elsker vores dadel-kugler. Min søn der gerne vil have kål og bacon-ret til morgenmad. Da det lykkedes os at holde nytår med en meny hvor min datter kunne tåle alt, og alle var glade og kunne lide maden.

I perioder har jeg brugt andres opskrifter, i perioder har jeg smidt opskrifter langt væk for bare at prøve mig frem selv. Jeg har fundet inspiration mange steder og hos mange andre. Og mine opskrifter er et sammensurium af alt det. 

Opskrifterne og madlavningen skal fungere i en hverdag, hvor der skal tænkes mad ind i mange sammenhænge. Sociale arrangementer, fødselsdage hvor vi skal have mad med ekstra. Det skal fungere både tidsmæssigt og praktisk.

 

Jeg er selv en “prøve-mig-frem”- kok, når jeg er i køkkenet. Følger sjældent en opskrift til punkt og prikke, der ryger tit andet i her og der, og det afspejler også mine opskrifter. De er ikke “kokke-opskrifter”, der er afprøvet med fuld nøjagtighed, ligesom billederne heller ikke er top-tunede insta-mad billeder. Men, de fungerer rigtig godt i en praktisk hverdag, og sætter mad-glæde og nydelse højt. Samtidig er det sådan med allergi-mad, at det typisk er godt at have lidt margen for ændringer; måske lidt mere banan i kagen, måske lidt ekstra vand osv. Basen er der, og kan der arbejdes videre med eller tilføjes noget, som lige netop i synes passer til.  

Allergi-mad eller ALLE-kan lide- MAD?

Og så er der den sociale vinkel: skal allergi-mad altid være mad, som kun de med dette særlige kost-behov spiser? Eller kan ”allergi-mad” være ”ALLE-Mad”? Jeg har oplevet, at nogle ikke ønsker at smage det jeg har med, når jeg siger det er allergi-venligt. Og den barrierer ønsker jeg at bryde ned. Det handler ikke om at andre skal være på diæt/særlig kost eller udelukke ting af deres kost. Det handler blot om at synliggøre, at mad fri af diverse af de meget hyppigt brugte fødevarer og højallergener OGSÅ kan smage godt og lækkert og til fulde tilfredsstille et måltid, nære krop, sanser og celler og også en social begivenhed.

Der kan være smage og ”vane-smage”, som gør, at nogle ikke kan lide en anden type mel og andre fødevaresammensætninger og derfor kan man komme i lidt af et dilemma når man serverer/laver mad for andre børn. For man ønsker jo at de kan lide det der serveres. Derfor har jeg gennem årene øvet mig i at afprøve opskrifter, når børnene har haft legekammerater på besøg. OG det er gået utrolig godt! Jeg mærker derfor mine opskrifter med ”ALLE-kan lide sikret”, som en lille sjov indikation på dette. Selvfølgelig vil der være enkelte svipsere indimellem, men sådan er det. Min alle kan lide tilgang, favner at børn med allergi kan få FÆLLES-SPISE-OPLEVELSER hvor de spiser det samme som andre. Med den bonus at de andre som spiser med også kan lide det. 

GODE RÅVARER og SØDME uden raffineret sukker

Mine opskrifter og mad er baseret på gode råvarer, simple få ingredienser.  Mit ønske er at rykke barren for opfattelsen af ”allergi-mad”. Så den BÅDE tager hensynet, og kan spises trygt af alle med fødevarereaktioner, MEN så den også favner alle smags-løg og måske enda giver nye gode oplevelser med mad, sanser, god næring og energi.

Min opskrifter er stort set også uden tilsat raffineret sukker. Men det betyder ikke at vi går på kompromis med sødme – blot sødes med andre ting, som honning, dadelpure, kokossukker, vanillie og bananer. Her og der bruger vi også glasur med flormelis eller andre steder hvor de giver mening med lidt sukker som fx krymmel eller andet. Et balanceret blodsukker, har været afgørende for vores familie’s helbred og derfor er dette aspekt også taget med i disse opskrifter. Du kan frit tilføje ekstra sødme til opskrifterne. OG HUSK også: at sikkerhed og tryghed i forhold til alvorlige allergiske reaktioner er første step her. Det vil sige, at hvis du er ny med allergi-kost og hensyn og omlægning af kosten, er det dit vigtigste første step at lave mad ud fra de ingredienser dit barn kan tåle. Dernæst kan andre aspekter og steps følge.

FRI AF – FYLDT AF

Mine opskrifter tager udgangspunkt i at være FRI AF: ÆG; NØDDER; GLUTEN; MÆLK. Mange af hverdags-retterne er desuden uden Natskyggefamilien og en del bagværk uden Gær. Men alle opskrifter er tydeligt mærket med hvad der i. 

Opskrifterne er desuden mærket med nogle små betegnelser, som viser hvor retterne/opskrifterne kan være gode at bruge. Og så er der nogle tema’er som går igen:

”Noget der ligner” : her er det retter som prøver at efterligne en ret som er velkendt af de fleste. Fx svensk pølseret, men min opskrift er tilpasset så den er fri af allergener. Eller dadelkugler som ofte laves med nødder i, er her uden nødder version.

”Nye mad-oplevelser”: Det er retter, som har fundet sin vej og er blevet til nye madoplevelser. Det kan ingredienserne bruges på anden måde end man er vant til. Nye mad oplevelser tager os væk fra at vi ikke kan spise helt ligesom andre, men finder nye veje og muligheder.

”Dem med særlige ingredienser”: Mange af mine opskrifter er med helt basis råvarer, som kan fås i de fleste madvarebutikker (nogle butikker har dog kun enkelte glutenfrie meltyper eksempelvis) Men i disse opskrifter vægter jeg nogle andre og særlige fødevarer, som giver nye muligheder. Jeg skriver hvor du kan købe disse. Et eksempel er den fantastiske kastanjemel, som jeg bruger til både pandekager og vafler og som jeg synes giver en dejlig smag.

 

TIL DIG DER VIL PÅ OPDAGELSE I MINE OPSKRIFTER:

Jeg håber du vil gå op opdagelse i mine opskrifter. Mange af dem er lette at gå til, og simple hverdags opskrifter. Der er både opskrifter, som baserer sig på helt almindelige basis-varer og så er der nogle hvor specielle ingredienser er inkluderet.

Der er et NANNA’s hjørne: Det er Nannas egne opskrifter! Nanna er 11 år nu og godt i gang med at indtage køkkenet til madlavning og bagning. Derfor er der selvfølgelig også opskrifter, som Nanna selv har udviklet og eksperimenteret med. Jeg er så stolt af netop denne del af opskrifts-siden!

Der er et Bedsteforældre-hjørne, hvor  Mormor’s opskrifter er med og måske netop andre bedsteforældre får lyst til at kaste sig ud i disse opskrifter ´, når børnebørn med allergi er på besøg, eller blot fordi det smager godt. Farmor og Morfar har også nogle specialiteter og opskrifter med her, som de har lavet over årene. 

Der er et GÆSTE-hjørne: Her håber jeg at andre forældre vil sende nogle af deres bedste opskrifter til mig og der kommer også til at ligge opskrifter fra andre sider eller samarbejdspartnere.

Er der noget du godt kunne tænke dig en opskrift på? Så skriv til mig, så giver jeg det et forsøg.

Eller send mig også gerne nogle af dine yndlings-opskrifter.